Spaargeld heeft weinig waarde voor banken. De vergoeding is dan ook laag: 5.000 euro op een spaarboekje gedurende 4 jaar levert gemiddeld 143 euro op. En wat doen banken met uw spaargeld? De bedoeling is dat banken vooral leningen aan bedrijven (en burgers) geven. Toch krijgen anno 2015 slechts drie op tien startende bedrijven een broodnodige lening. Uw spaargeld wordt dus te weinig in de reële economie geïnvesteerd. Daarom vragen wij het rechtstreeks: investeer uw geld in duurzame bedrijven die lokaal verankerd zijn.
Bent u bereid om een onderbouwd risico te nemen en die àndere economie een duw in de rug te geven? Dat kan! En bovendien wordt uw inspanning beloond. Dit kan via twee overheidsmaatregelen: de win-winlening enerzijds en de tax shelter voor startende ondernemingen anderzijds.
Win-Winlening: 7 keer meer dan een spaarboekje!
De winwinlening is een lening van particulieren aan Vlaamse KMO's. U leent met een looptijd van acht jaar met een vaste rente. De overheid steunt dit door een jaarlijks belastingkrediet te voorzien en door een beperkte kapitaalsgarantie. Een lening van 5.000 euro levert na acht jaar 1.000 euro méér op dan de opbrengst van een klassiek spaarboekje. De winwinlening biedt dus meer rendement dan een spaarboekje en dat voor een relatief klein risico.
Tax Shelter: 14 keer meer dan een spaarboekje!
Dankzij de Tax Shelter kunnen burgers rechtstreeks investeren in een startend bedrijf. Door een belastingvermindering op de personenbelasting krijgt de burger 30%, of zelfs 45%, van het geïnvesteerde bedrag terug. Rechtstreeks investeren doe je door aandelen van een startend bedrijf te kopen en deze minstens vier jaar aan te houden. Zonder rekening te houden met de dividend op aandelen of de meerwaarde van aandelen, levert een investering van 5.000 euro tot 2.000 euro meer op dan een klassiek spaarboekje. De Tax Shelter betekent winst voor uw spaargeld én een opsteker voor jonge ondernemers van hier.
Start to invest...
Indien u besluit om te investeren is het goed met een aantal zaken rekening te houden. Zo is het aangeraden te investeren in bedrijven, sectoren, diensten of producten die je kent. Geld mét betrokkenheid werkt veel beter. Leg uw oor te luisteren bij hen en vraag wat ze nodig hebben. Vaak zijn uw competenties en ervaring ook een meerwaarde.
Daarnaast bestaan er platformen zoals Winwinner voor win-winleningen of MyMicroInvest voor de Tax Shelter. Een bijzondere groep van bedrijven zijn de coöperaties. Die zijn weer terug van nooit echt weg geweest. Dankzij de risicobeperking en de stabiliteit van de organisatievorm zijn coöperaties meestal een goede investering. Bovendien ben je vaak meteen ook gebruiker van de producten of diensten. Dit zijn gebruikerscoöperaties die vaak een maatschappelijk doel nastreven en actief zijn in sectoren als hernieuwbare energie, co-housing, journalistiek, biologische voeding, autodelen….
Een coöperatie beperkt vaak de mogelijke investering tot 5.000 euro per coöperant en de waarde van de aandelen is vaak nominaal. Dit betekent dat de coöperatie de waarde van het aandelen terug moet betalen wanneer je ervoor kiest eruit te stappen. Niets meer, maar ook niets minder. Zo dus ook bij Partago. Er wordt wel een jaarlijks dividend voorzien van maximaal 6% van de waarde van het aandeel.
De Tax Shelter is dus een bijzonder gunstige, extra vergoeding. En omdat coöperaties over het algemeen langer bestaan dan klassieke bedrijven, is investeren in jonge coöperaties zeker het overwegen waard.
Hecht waarde aan jouw geld
Door gebruik te maken van bovenstaande maatregelen, helpt u het Vlaams economisch weefsel te ontwikkelen en te vernieuwen. Naast voldoende rendement, hecht u hiermee waarde aan uw geld, want het is in de ondernemingen dat echte meerwaarde wordt gecreëerd. Maar het is ook een kwestie van waarde hechten aan waardevolle, duurzame ideeën en initiatieven. Investeren doet u dus ook in maatschappelijke waarde.
Aan de slag
Duurzame coöperaties
Online platformen
Meer over
1 Opmerking
|
Volg ons via
Categorieën
Alles
Archieven
Mei 2023
|